Lichamelijke klachten of ongemakken bij of na borstkanker zijn goed te verhelpen door de gespecialiseerd fysiotherapeut.

Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen ontstaan ten gevolge van de operatie, bestraling of chemotherapie ontstaan. Lees hieronder meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen.

Onwetendheid 

Uit onderzoek weten we dat er heel veel patiënten zijn die restkklachten hebben maar slechts een klein deel wordt gericht doorverwezen naar de gespecialiseerd fysiotherapeut. En dan vaak pas als klachten al veel langer bestaan en de gevolgen onnodig groot zijn geworden. Hoe dit komt heeft met een stuk onwetendheid te maken bij verwijzers en patiënten zelf. Vaak gaan ze er namelijk van uit dat een beetje pijn of ongemak gewoon bij het herstel hoort. Helaas is dit niet zo en nemen klachten die niet serieus genomen meestal toe in de loop der tijd. Sneller handelen kan veel ongemakken voorkomen.

Het is juist zo belangrijk om u als patiënt te begeleiden en te monitoren vanaf het begin. Vanuit ervaring zien we dat we veel meer resultaat bereiken als u er snel bij bent. Kenmerken als een wat zwaar gevoel in de schoudergordel, stijfheid, moe gevoel, beperkte beweeglijkheid kunnen erop duiden dat er iets gaande is wat aandacht nodig heeft.

Pre operatief advies

Door snel te screenen, liefst al voor de operatie kunnen we goed in kaart brengen waar we bij  u specifiek op moeten letten of wat u zelf gericht kunt doen. Dit is echt maatwerk en we kijken heel gericht naar u als persoon en welke behandeling u heeft ondergaan of nog moet ondergaan. Bijvoorbeeld als u een voorgeschiedenis is met schouderklachten heeft dan vraagt het extra aandacht tijdens de bestraling. Worden er klieren weg genomen? dan is er een reële kans op oedeem. Door voor de operatie nul metingen (omvangsmeting van uw arm) te doen kunnen we minimale veranderingen al signaleren. Hiermee kan je een dikke arm voorkomen. En als u geopereerd wordt is het erg belangrijk dat we in de gaten houden dat niet alleen het litteken maar ook alle omliggende weefsels goed kunnen blijven glijden en bewegen.

Sneller doorverwijzen blijkt zinvol

Snelle en effectieve therapie kan klachten op lange termijn voorkomen. Neem dus contact met ons op als u een traject voor borstkanker ondergaat of heeft gehad. Wij zijn heel specifiek geschoold op dit gebied en hebben jarenlange ervaringen met het behandelen van problematiek die specifiek voorkomt bij borstkanker. De verwijzers hebben hun eigen kennis en kunde maar hebben op dit gebied niet de mogelijkheid om u te behandelen of begeleiden. Uiteraard krijgt u wel globaal advies mee vanuit het ziekenhuis. Maar onze begeleiding en behandeling sluit daar verder op aan en is echt maatwerk.

Ons doel is om u als patiënt sneller te kunnen bereiken zodat we effectievere zorg kunnen verlenen en kunnen voorkomen dat er problemen ontstaan tijdens of na het traject wat u moet ondergaan.

 

[/vc_row