Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel.l Dit is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem kan aangeboren zijn of verworven als gevolg van bijvoorbeeld een operatie of radiotherapie. Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen.

Oedeemtherapie is een behandelmethode die zich richt op afname van oedeem of voorkoming van toename. De behandeling bestaat onder andere uit lymfedrainage (een specifieke massagevorm), compressietherapie, littekenbehandeling, fibrosetechnieken, oefentherapie, lymftaping en deep-oscillation. Verder kunnen wij, indien nodig, een steunkous bij u aanmeten.

Een behandeling bij ons in de praktijk is altijd maatwerk. Er is geen protocol wat voor u de beste behandeling is. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan. Daarom wordt er altijd eerst goed en uitgebreid  gekeken naar u als patiënt.

Heeft u strengen in de oksel? Als er lymfklieren zijn weggehaald (bij een schildwachtprocedure of een borstoperatie), kunnen zich daar strengen vormen. Dit heet AWS ( axillary web syndroom).

De strengen zijn verdikte en verharde lymfevaten vol met lymfevocht. Dit vocht kan niet meer langs de normale weg worden afgevoerd, doordat de lymfklieren zijn weggehaald en er op die plaats littekenweefsel is.

Na hoeveel tijde de strengen ontstaan is niet van te voren te voorspellen. Soms is dit al na enkele dagen na de operatie maar het kan ook na weken of maanden zijn.  Soms lopen deze strengen door naar borst of tot aan de boven of onderarm. Een enkele keer zelfs tot in de duim.

De strengen kunnen pijnlijk of gevoelig zijn tijdens het bewegen. U kunt moeite ondervinden met het uitstrekken van de arm. Soms is de beperking dusdanig dat de radiotherapeutische behandeling uitgesteld moet worden.

Het is bij deze strengvorming belangrijk om u te laten behandelen door een therapeut die hierin gespecialiseerd is. Als u wordt verwezen of als u vermoed dat u deze strengen heeft gaan we zo snel mogelijk met gerichte therapie aan de slag zodat de armfunctie hersteld kan worden en u geen hinder meer heeft van de strengen.

De oedeemtherapeuten in onze praktijk zijn Tessa van Ommen, Karin Overgaag, Maayke Wassenaar en Karin de Wit. Wij zijn de enig fysiotherapie praktijk in de regio waar meerdere oedeemtherapeuten samenwerken. Hierdoor kunnen we een goede continuïteit van zorg aanbieden en zijn alle therapeuten gespecialiseerd in bepaalde aanvullende behandeltechnieken. Wij maken tijdens uw behandeling gebruik van de kennis en vaardigheden van de verschillende therapeuten. Alles bij elkaar met maar een doel voor ogen, namelijk een optimaal behandelresultaat.